sâmbătă, 1 octombrie 2011

Viata de barman

• Cei mai multi oameni care lucreaza in baruri ajung aici din intamplare: nu au bani, nu au chef de munca la birou si aud de existenta unor posturi libere • In cazul in care barmanul este barbat, este recomandat sa poarte un tricou cu muschi, iar in cazul fetelor, vanzarile ar creste daca ar avea un decolteu mai vizibil • Pentru satisfactia cunoscatorilor, sunt organizate anual concursuri intre barmani • Sunt putini barmani profesionisti si foarte multi studenti care se angajeaza ca barmani pentru a mai castiga un ban




Cei mai multi oameni care lucreaza in baruri ajung aici din intamplare. Nu au bani, nu au chef de munca la birou si aud de existenta unor posturi libere. De cele mai multe ori, intra in "sistem" prin oameni care deja lucreaza, prieteni, amici care le recomanda jobul.


Mai este o categorie de barmani: este reprezentata de acei oameni care fac cursuri speciale sau scoli in domeniu. Pretul minim pentru un curs de calificare pentru meseria de barman este de 300 lei. La acele cursuri, barmanii sunt invatati cum sa lucreze cu o casa de marcat, ce pahare merg la bauturi, cum se face gestiunea stocului si inventarul. Viata unui barman are si avantaje si dezavantaje, ca orice meserie. "Se lucreaza neregulat, in ture, lucram in week-end si ziua si noaptea. De multe ori nu ne vine sa credem ca rezistam atat mult. Salariile nu sunt foarte mari, insa se castiga destul de bine din bacsisurile stranse de la clienti. Un alt mare dezavantaj este acela ca trebuie sa stai dupa mofturile clientilor, pana la ultimul care iese din club. La fete este si mai dificil, pentru ca unii clienti au reactii inadecvate si incearca sa le agate sau sa le faca tot felul de propuneri, de cele mai multe ori indecente", a sustinut un barman iesean. Pentru adolescentii sau tinerii de pana in 25 ani, aceasta meserie este foarte placuta pentru ca implica si distractie multa. Pentru multi tineri, un astfel de loc este paradisul: mai beau din cand in cand cate un paharel, cunosc foarte multi oameni, baietii ies la agatat, fetele se lasa agatate, bacsisurile pot fi destul de consistente, danseaza, asculta muzica buna etc. In acest domeniu exista conturat un portret al barmanului perfect: nu trage la cantar, nu spune niciodata ca nu are rest, nu forteaza clientul sa lase bacsis, are grija ca paharele sa fie curate intotdeauna, trebuie sa fie un cunoscator al psihologiei omului care bea peste masura. In cazul in care barmanul este barbat, este recomandat sa poarte un tricou cu muschi, iar in cazul fetelor, vanzarile ar creste daca ar avea un decolteu mai vizibil.






Concursuri intre barmani


Pentru satisfactia cunoscatorilor, sunt organizate anual concursuri intre barmani. Unul dintre cele mai tari astfel evenimente este Concursul International de Barmani, MBA Flair. La acest concurs Iasul a avut un reprezentant de seama. Este vorba despre Liviu Croitoru, unul dintre cei care nu stiu doar sa prepare cocktail-uri, ci detine si arta de a jongla cu sticlele. La un astfel de concurs, barmanii trebuie sa treaca probe de viteza, de talent si de incantare a publicului. In momentul de fata, cei mai tari barmani din Romania sunt, dupa unele statistici: Costin Tarsoaga, Costin Gache, din Constanta, Viorel Munteanu, Tase Prodea, din Bucuresti, Valentin Luca, din Brasov si Liviu Croitoru din Iasi. Talentul de a jongla cu sticlele nu este cunoscut de toti barmanii. Sunt foarte putini care stiu cu adevarat sa jongleze cu sticlele sau paharele atunci cand fac un cocktail. Jongleriile fac parte dintr-un spectacol pe care unii barmani prefera sa-l faca de dragul clientilor. Este o chestiune de efect si face diferenta intre barmani. "Sunt putini barmani profesionisti. Sunt foarte multi studenti care se angajeaza ca barmani pentru a mai castiga un ban. Experienta are un cuvant greu de spus in acest domeniu. Noi nu trebuie sa fim niste roboti care stiu sa faca niste cocktail-uri foarte bune sau care stiu sa arunce sticlele prin aer. In meseria asta se poate face cariera. Pare o afirmatie exagerata, dar chiar se poate ajunge departe: nu doar ca renume, ci si financiar. In Iasi, patronii de localuri incep sa inteleaga din ce in ce mai bine rolul barmanului si importanta pe care o are acesta in castigarea clientilor", a declarat Gabi Baesu, barmanul din Dublin Pub.

Niciun comentariu: