joi, 28 iunie 2012

Ospatar, plange masa cumetre!



Din cunostintele mele bacsisul pe care il oferim celui care ne serveste la masa, ca si valoare, trebuie sa fie in general de 10% din nota de plata totala. Ma rog, nu neaparat fix, dar undeva pe acolo. In Romania trebuie sa recunoastem ca in domeniul asta marea majoritate a angajatilor sunt oameni fara prea multe studii, cu aptitudini destul de limitate (lucru complet anormal, zic eu). Cu toate astea, indiferent de studiile pe care le ai, indiferent de ce probleme ai etc, in momentul in care iti alegi o meserie sunt de parere ca trebuie sa iti indeplinesti toate indatoririle ca la carte. In cazul de fata trebuie sa servesti clientul cu zambetul pe buze, sa-i acorzi toata atentia ta in momentul in care preiei o comanda, sa fii curat pe maini, sa ai o tinuta decenta etc.

Dilemele mele :
    1. De ce daca am o nota de plata de 50 de lei, iar bacsisul pe care il las este de 5 lei, sunt privit cu ochi dusmanosi de cel ce m-a servit? Cat trebuie sa las? Adica, las prea putin? E putin? Chiar intreb la modul serios! E putin? Sa-i las 10 lei? Sa-i fac si un oral eventual? Ca doar mi-a adus mancare la masa, ar trebui sa-l umplu de bani din cap pana in picioare…

    2. De ce intotdeauna trebuie sa alerg 15 minute cu privirea dupa un chelner ca sa-i cer nota de plata? Atat la restaurantele de la periferie cat si la cele din centru (desi nu ar trebui sa existe diferente), mi se intampla lucrul asta in mod frecvent. Daca mai vreau un suc, mai vreau o scrumiera sau pur si simplu vreau nota de plata ca trebuie sa plec, mereu astept minute bune sa ma vada cineva ca stau cu mana pe sus ca la scoala, Nimic de zis, mi s-a intamplat sa fiu servit si ca la carte, dar de prea putine ori ca sa iau in considerare!
Nu mai vorbim acum de sictirul/scarba cu care de cele mai multe ori sunt servit. Ajungi sa crezi ca esti murdar pe fata cand comanzi ceva, nu stii ce se intampla de toti te trateaza atat de nasol… (si chiar sunt genul de om care le-a luat apararea intotdeauna acestor oameni)

Nu cred ca este o rusine sa fii ospatar/bucatar/chelner/picol. Sunt meserii ca oricare altele, platite prost e adevarat, dar asta e situatia generala in Romania, si spun asta ca nu cumva sa aiba cineva impresia ca fac discriminari. Problema mea e alta, si nu voi intelege niciodata cum dracu de pe toate drumurile gasesc oameni nemultumiti de locul lor de munca (lucru care clar se revarsa asupra clientilor), care totusi stau acolo ca dobitocii, ca poate intr-o zi va intra Bill Gates in restaurant si le va propune sa vina sa lucreze la Microsoft! Nu-ti place ceea ce faci? Pleaca! Alege-ti alt domeniu ca gem ziarele de oferte de munca!

Niciun comentariu: