joi, 28 iunie 2012

Daţi bacşiş la ospătari? Aflaţi aici cum se fiscalizează



În România, ospătarii primesc drept bacşis între 8% şi 12% din valoarea comenzii
Una dintre marile dileme ale contabililor care lucrează pentru restaurante este cum să trateze în scripte bacşişurile primite de ospătari. Consultanţii fiscali arată soluţia: banii se transformă în venituri salariale suplimentare (premii) pentru personalul de deservire.
„Cum tratăm din punct de vedere contabil şi fiscal tipsul pe care îl încasează ospătarii de la clienţii restaurantului prin dispozitivele POS? Precizăm că la sfârşitul zilei ospătarii predau banii corect, fiindcă se reglează cu sumele încasate numerar“, este întrebarea generiă a contabililor.
Răspunsul apare pe site-ul specializat contabilul.ro: „Bacşişul (tipsul) nu este reglementat de legislaţia în vigoare. Astfel, suma încasată prin dispozitivele POS reprezintă pentru dvs. un venit impozabil şi puteţi să-l înregistraţi din punct de vedere contabil în corelaţie cu contul 708 «Venituri din alte activităţi» sau chiar în contul de venituri în care înscrieţi activitatea de restaurant. Sumele pe care ospătarii le reţin din numerar le puteţi înregistra ca bonusuri (premii) acordate pe statul de salarii, impozitate ca venituri din salarii sau considerate asimilate salariilor, potrivit  art. 55 alin. (1) din Codul fiscal coroborat cu prevederile pct. 68 lit. a) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal“.

Niciun comentariu: