joi, 28 iunie 2012

RECDOMANDAREA SORTIMENTELOR DE DESERTURI


 Deserturile sunt produse dulci, recomandate în servire la sfârsitul meselor principale, conferind senzatia de satietate sau servite între mese, însotite de bauturi nealcoolice (racoritoare) sau bauturi alcoolice dulci. Sun produse apreciate pentru valoarea lor nutritiva si pentru gust. Rolul lor în organism este de a stimula sucurile gastrice, de a asigura cantitatea de energie pe care organismul o pierde în procesul muncii si de a usura digestia si asimilatia. Datorita gustului dulce, placut pe care îl au, deserturile sunt foarte solicitate de toate categoriile de consumatori, unele dintre ele fiind recomandate în diferite diete. Se impune consumul lor în mod rational datorita continutului mare în glucide (favorizeaza aparitia obezitatii si diabetului).. Prin continutul lor, deserturile impun o prezentare de forme atragatoare, arome si culori placute, într-un sortiment foarte variat. Se pot grupa în:
1. deserturi de bucatarie - se pregatesc la comanda sau cu anticipatie, în bucatariile unitatii (crema de zahar caramel, lapte de pasare, orez cu lapte, clatite, papanasi, compoturi, salate de fructe, budinci, sufleuri etc.
2. deserturi de patiserie - se realizeaza în spatii speciale amenajate în laboratoare, dotate cu utilaje (exemplu de astfel de deserturi: cozonac, sortimente de tarte cu fructe, checuri, strudele, specialitati de baclava etc.)
3. deserturi de cofetarie - sunt produse ce se realizeaza în laboratoare ca unitati independente sau ca sectii de productie în cadrul unitatilor de alimentatie publica (exemplu de astfel de deserturi: sortimente de prajituri cu blat, prajituri cu foietaj, prajituri cu fructe, sortimente de torturi, sortimente de fursecuri, specialitati de înghetata etc.)
4. deserturi din fructe - în functie de anotimp se recomanda si fructele ca desert (fructe proaspete indigene si de import, fructe conservate - compoturi si însilozate prin frig).

Niciun comentariu: