joi, 28 iunie 2012

Prezentarea meseriei de ospatar (chelner) Part III


REGULI DE COMPORTARE ÎN TIMPUL SERVICIULUI


Normele de comportare se manifesta practic în faptele oamenilor, în conduita lor, alcatuind ceea ce se cheama relatiile sociale ale oamenilor. Normele morale au în vedere nu numai comportarea în cadrul vietii personale de familie, ci si în viata de fiecare zi, fata de oameni, fata de societate. Atitudinea pe care lucratorii din alimentatia publica o promoveaza în relatiile cu consumatorii, colegii si familia, defineste comportarea etica a acestora si se încadreaza ca norme profesionale de comportare în serviciu. Cunoasterea si respectarea cu strictete a regulilor de comportare civilizata este obligatorie si trebuie sa devina o deprindere.
         POLITEŢEA - reprezinta si exprima respectul fata de om (reflecta modul amabil de comportare al unui individ fata de alt individ).
Salutul - constituie o prima manifestare de politete fata de alta persoana, pentru lucratorul din activitatea  de servire salutul este obligatoriu în momentul când întâmpina sau conduce consumatorii în si din sala de servire.
Amabilitatea - reprezinta grija fata de consumatori pe tot timpul cât este oaspete în unitate, atentia fata de consumatori, promtitudinea în recomandarea si executarea serviciilor la masa, crearea unor conditii de ambianta.
Tactul - reprezinta priceperea de a fi calm, retinut. A avea tact înseamna sa stii sa te stapânesti, a sti sa asculti cu atentie, a raspunde calm la toate problemele solicitate, a nu-l întrerupe pe interlocutor, a te comporta în asa fel încât întotdeauna sa fii util, sa stii când sa te retragi din discutii. În conversatia cu consumatorii formulele de adresare vor fi întotdeauna la persoana a -II - a plural, indiferent de natura acesteia.
ŢINUTA VESTIMENTARĂ DE SERVICIU
         Ţinuta personalului din procesul servirii constituie una din cerintele principale de prezentare ale lucratorului din restaurant.
         ŢINUTA DE SERVICIU CLASICĂ DE ZI (ospatar - ospatara):
71    camasa alba - bluzita alba
72    spenter alb, crem din tercot, croiala speciala
73    cravata, papion negru - fundita neagra
74    pantalon negru cu centura neagra - fusta neagra croiala speciala
75    ciorapi negri - ciorapi culoarea piciorului sau sosete albe
76    ecuson, denumirea unitatii, numele, functia
77    încaltaminte neagra
ŢINUTĂ CLASICĂ DE SEARĂ (ospatar - ospatara):
78    sacou, smoking, frac cu vesta, croiala speciala
79    pantalon - fusta aceeasi culoare
80    camasa alba - bluzita alba
81    cravata, papion - fundita, culoarea costumului (restul obiectelor sunt identice cu tinuta de zi).
USTENSILELE DE SERVICIU sI DE UZ GOSPODĂRESC PENTRU PERSONALUL DE SERVICIU
82    ancar (servet de serviciu) - confectionat din material textil de culoare alba, du dimensiunea 45 x 45 cm sau 50 x 50 cm; se poarta împaturit pe antebratul stâng când nu se foloseste, desfasurat sau împaturit pe palma în manipulare
83    tirbuson (drek),
84    pix - carnet de luat comenzi,
85    batista.

Niciun comentariu: